Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ανακοινώσεις. Τμήμα: Επιχειρηματικού Σχεδιασμού

1) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ :
Δρ.Νομικής Νικόλαος Δημαράς. Ε.Σ. στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητού.
2) ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ :
Στοιχεία Αστικού και Εμπορικού Δικαίου
(Θεωρία και Ασκήσεις)
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ / ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Α. Περιγραφή Μαθήματος

Τελικός στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις βασικές έννοιες του Αστικού και του Εμπορικού Δικαίου και η εμπέδωση των θεμελιωδών γνώσεων αρχών του Ιδιωτικού Δικαίου, για την κατανόηση και την ορθή αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων και καταστάσεων σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο, με αξιοποίηση των κτηθέντων γνώσεων και την δυνατότητα της προσφυγής στη σχετική βιβλιογραφία, για αναζήτηση λύσεων και υποβολή τεκμηριωμένων στο νόμο προτάσεων, που αφορούν την επιχειρηματική και πολιτική δραστηριότητα.

Β. Στοχοι και αναμενόμενα αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο σπουδαστής αναμένεται να είναι σε θέση:
. Να αντιμετωπίζει τη λήψη αποφάσεων ως μια συστηματική μεθοδολογία τεκμηρίωσης επιλογών έχοντας το κατάλληλο νομικό υπόβαθρο, με σοβαρές προοπτικές επιτυχίας των προτάσεών του και των στόχων του,
. Να αναφέρεται με την απαιτούμενη νομική ακρίβεια κατά περίπτωση, στο αντίστοιχο επιχειρησιακό θέμα, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος και τους περιορισμούς που το διέπουν,
. Να αξιολογεί ορθά τα υποδείγματα αλλά και οι προτάσεις του να στηρίζονται στην εξελισσόμενη νομική πραγματικότητα,
. Να αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρουν οι βασικές νομικές γνώσεις ως εργαλεία για την επιλογή της βέλτιστης απόφασης,
. Να διερευνά με συστηματικό τρόπο τις επιπτώσεις εναλλακτικών
αποφάσεων και στρατηγικών με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, προσφεύγοντας στη σύγχρονη βιβλιογραφία και στις βάσεις των νομικών δεδομένων, με την λειτουργία των οποίων εξοικειώνεται κατά τις παραδόσεις και τα φροντιστηριακά μαθήματα,
. Να εφαρμόζει τα παραπάνω σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών
λειτουργιών όπως η χρηματοοικονομική Διοίκηση, η ανάπτυξη της επιχειρήσεως και η διοίκηση των ανθρωπίνων πόρων, με βάση τις γνώσεις στα αξιόγραφα και στη λειτουργία και ανάπτυξη των εταιρειών (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε. κλπ), αλλά και στην διατήρηση του κεφαλαίου και της επιχειρήσεως με βάση το αναμορφωμένο νέο πτωχευτικό δίκαιο.

3) ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ :
Δευτέρα: 14.00-16.00
4) ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ :
Τετάρτη 14.00-15.00 (Γραφείο εκτάκτων καθηγητών, στο ισόγειο του Τμήματος Λογιστικής)
5) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ - ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΛΗΣ
Εβδομάδα 1η
Εισαγωγικά: Διάκριση Ιδιωτικού από του Δημόσιο Δίκαιο. Εμπορικό και Αστικό Δίκαιο. Το αντικείμενο του αστικού καί του εμπορικού δικαίου. Ιστορική αναδρομή και σύγχρονες εξελίξεις. Σύγχρονες μεταρρυθμίσεις του Εμπορικού και του Αστικού Δικαίου.
Η Γαλλική επανάσταση. Επιδράσεις του Γερμανικού και του Γαλλικού στο Ελληνικό Αστικό και στο Εμπορικό Δίκαιο.
Εβδομάδα 2η
Σχέση κανόνων ελληνικού πρός το Κοινοτικό δίκαιο. Υποκείμενα δικαίου. Τα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Το δικαίωμα και η προστασία του. Δικαιοπράξια και δικαιοπρακτική ικανότητα. Διακρίσεις δικαιοπρακτικής ικανότητας. Έννοια και είδη δικαιοπραξιών. Ασκήσεις πάνω στην δικαιπρακτική ικανότητα.
Εβδομάδα 3η
Αντιπροσώπευση. Άμεση και έμμεση. Πληρεξουσιότητα και εξουσιοδότηση. Παραγραφή και διακρίσεις της. Διάκριση από την αποσβεστική προθεσμία. Πρακτικά παραδείγματα και ασκήσεις.
Εβδομάδα 4η
Σύσταση αλλοίωση και κατάργηση ενοχικών σχέσεων. Αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων.Συναλλακτικά και χρηστά ήθη, κατάχρηση δικαιώματος. Πρακτικά παραδείγματα.
Εβδομάδα 5η
Αδικοπραξία και προϋποθέσεις καταβολής αποζημιώσεως. Ζημία, ζημιογόνο γεγονός, υπαιτιότητα, παρανομία, αιτιώδης σύνδεσμος. Θεωρίες: Πρόσφορης αιτίας και conditio sine qua non. Ασκήσεις.
Εβδομάδα 6η
Αδικαιολόγητος πλουτισμός. Προϋποθέσεις: πλουτισμός ή ωφέλεια από την περιουσία άλλου χωρίς νόμιμη αιτία. Απόδοση του πλουτισμού.
Έννοια πραγμάτων. Διάκριση σε κινητά και ακίνητα. Κυριότητα, νομή και κατοχή. Μεταβίβαση κυριότητας κινητών και ακινήτων. Χρησικτησία. Ενέχυρο και υποθήκη. Ασκήσεις.
Εβδομάδα 7η
Επαναληπτικό τέστ στην διδαχθείσα ύλη του Αστικού Δικαίου

Εβδομάδα 8η
Η εμπορικότητα. Παράγωγη εξ υποκειμένου και εξ αντικειμένου εμπορικότητα. Η απόκτηση της ιδιότητος του εμπόρου. Περιορισμοί, ασυμβίβαστα και απαγορεύσεις στην απόκτηση της εμπορικής ιδιότητος. Προσωπικές, επαγγελματικές και φορολογικές συνέπειες της εμπορικής ιδιότητος. Η παύση της εμπορικής ιδιότητος.
Η παραγγελία. Η μεσιτεία. Η πρακτορία. Η εμπορική αντιπροσωπεία. Η διενέργεια πλειστηριάσεων. Η τραπεζική ενέγγυα πίστωση και η προκαταβολή έναντι φορτωτικής. Οι τραπεζικές και κολλυβιστικές εργασίες. Οι χρηματοδοτικές μισθώσεις. Η πρακτορία επιχειρηματικών απαιτήσεων, η δικαιόχρηση. (Leasing-Factoring-franchising). H θαλάσσια ασφάλιση. Η χερσαία και η αμοιβαία ασφάλιση. Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η συναλλαγματική, το γραμμάτιο σε διαταγή. και η επιταγή. Τα αποθετήρια και τα ενεχυρόγραφα. Σχετικές ασκήσεις.
Εβδομάδα 9η
Τα εμπορικά βιβλία. Το ημερολόγιο, το βιβλίο αντιγραφής επιστολών και τα βιβλία απογραφών. Τα προαιρετικά βιβλία. Η αποδεικτική δύναμη των εμπορικών βιβλίων. Συνέπειες της μη ορθής τηρήσεως των εμπορικών βιβλίων.
Ειδικό Μέρος του Εμπορικού Δικαίου:
Η προστασία της εμπορικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Η εμπορική επωνυμία. Το σήμα και ο διακριτικός τίτλος. Το δικαίωμα στη χρήση του σήματος. Σήματα απαράδεκτα. Διαγραφή του σήματος. Το δικαίωμα επί του σήματος. Προστασία του σήματος. Η εφεύρεση και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Εβδομάδα 10η
Ο αθέμιτος ανταγωνισμος.
Ο περιπτώσεις του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Κατά των ανταγωνιστών γενικά: Ανακριβείς δηλώσεις. Αναγγελία περί εκποιήσεως εμπορευμάτων προερχομένων από πτώχευση, αλλά που δεν ανήκουν πλέον σ΄ αυτήν. Αναγγελία περί εκποιήσεως εμπορευμάτων, λόγω διαλύσεως καταστήματος ή κλάδου του. Ειδικές περιπτώσεις αθεμίτου ανταγωνισμού κατά συγκεκριμένου ανταγωνιστή: Η δυσφήμηση. Χρήση ξένου ονόματος, εμπορικής επωνυμίας ή διακριτικού τίτλου καταστήματος. Προσβολή βιομηχανικού απορρήτου. Παράβαση περιορισμών της λιανικής πωλήσεως. Προστασία κατά των πράξεων του αθεμίτου ανταγωνισμού. Σχετικές ασκήσεις.
Εβδομάδα 11η
Τα αξιόγραφα. Αναλυτικά: Η συναλλαγματική. Το γραμμάτιο σε διαταγή και η επιταγή. Διαφορές γραμματίου σε διαταγή από την συναλλαγματική. Διαφορές τραπεζικής επιταγής από την συναλλαγματική. Σχετικές ασκήσεις.
Εβδομάδα 12η
Οι εταιρείες. Η ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.). Η απλή ετερρόρυθμη εταιρεία. Η αφανής ή συμμετοχική εταιρεία. Οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Διακρίσεις των ΑΣΟ. Ο αστικός συνεταιρισμός. Η ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.). Ιδρυση και ανάληψη των μετοχών. Η μετοχή κατ΄ ιδίαν. Τα όργανα της Α.Ε. Ο έλεγχος της Α.Ε. Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ). Η κατά μετοχές ετερόρρυθμη εταιρεία. Σχετικές ασκήσεις.
Εβδομάδα 13η
Η πτώχευση κατά το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Η πτωχευτική διαδικασία. Ο Δόλιος χρεωκόπος. Πρϋποθέσεις κηρύξεως πτωχεύσεως κατά το νέο δίκαιο. Πρότυπο το αμερικανικό σύστημα στον νέο πτωχευτικό κώδικα. Στόχος η διατήρηση της επιχείρησης. Οι εργασίες της πτωχεύσεως. Τα αποτελέσματα. Προσωπικές και περιουσιακές συνέπειες της πτωχεύσεως. Η πτωχευτική απαλλοτρίωση. Η ύποπτη περίοδος. Η πτωχευτική ανάκληση. Η πτωχευτική διεκδίκηση. Η περάτωση της πτωχεύσεως. Ο συμβιβασμός. Η ένωση των πιστωτών. Η πτωχευτική αποκατάσταση. Σχετικές ασκήσεις.
Εβδομάδα 14η
Νέες ρυθμίσεις στο δίκαιο του Εμπορικού Κώδικα αναφορικά με την πτώχευση και τις ανώνυμες εταιρείες. Εμπορικές συμβάσεις μέσω διαδικτύου. Η αναγκαιότητα της χρήσεως της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στο εμπορικό δίκαιο. Σύναψη συμβάσεων μέσω διαδικτύου. Ηλεκτρονικά έγγραφα στο διαδίκτυο. Το ηλεκτρονικό χρήμα. Τραπεζικές εργασίες ηλεκτρονικά. .
Εβδομάδα 15η
Ασκήσεις και επαναληπτικό τέστ γιά την εμπέδωση της ύλης.
ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ :
Δύο Τόμοι:
Α΄ τόμος, Ν. Δημαρά, Δρος Νομικής, Στοιχεία Εμπορικού Δικαίου. Γ΄ έκδοση. Πάτρα 2009.
Β΄ τόμος, Ν. Δημαρά, Δρος Νομικής, Εισαγωγή στο Αστικό Δίκαιο, Ε΄ έκδοση. Αθήνα-Πάτρα 2008.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΗ
Για το Εμπορικό Δίκαιο
Ελληνική

Αλεξανδρίδου, Ε., Δίκαιο προστασίας του καταναλωτή, ελληνικό και κοινοτικό, τ. β , 1996
Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, Ε., Ζητήματα από το δίκαιο της Πληροφορικής, 2002.
Αναγνωστοπούλου, Δ., Προβλήματα δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας από την χρήση πολυμέσων στην κοινωνία των πληροφοριών, ΕΕΕυρΔ 1996, 993.
Αναστασιάδης, Ελληνικόν εμπορικόν δίκαιον, τόμοι Ι-ΙΙΙ, 4η έκδοση 1937-1938, 5η έκδοση τόμος Ι, τεύχη Α-Β 1949.
Βούτση, Κ., Γενικόν Εμπορικόν Δίκαιον, Αθήναι 2000.
Γεωργακόπουλος, Λεωνίδας, Το δίκαιον των εταιρειών, τόμοι 1-3, 1965-1974 και τόμος 4ος 1991.
Γεωργιάδης, Α., Γ., Σύναψη συμβάσεως μέσω Διαδικτύου, 2003.
Γιαννόπουλος, Γ., Ροή πληροφοριών στο Διαδίκτυο (Τεχνολογία και Νομικές ρυθμίσεις), 2002.
Γιαννόπουλος Θ., Όψεις και προβλήματα Ηλεκτρονικής Εγκληματικότητας, ΝοΒ 1986, 170.
Δαγτόγλου, Π., Συνταγματικό Δίκαιο, Ατομικά Δικαιώματα, τ. Α , 1991.
Δελούκας, Αξιόγραφα, 2η έκδοση, 1976.
Δελούκας, Η εμπορική επιχείρησις και η προστασία αυτής, τεύχος 1ον, 1977.
Δημαράς, Ν., Εισαγωγή στο Αστικό Δίκαιο, 5η έκδοση, 2009.
Δημαράς, Ν., Εμπορικές συμβάσεις μέσω διαδικτύου, ΔΕ&Ε, 145, 164-168.
Ιγγλεζάκης, Δ., Ι., Το νομικό πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου, 2003.
Καΐσσης Α - Παρασκευόπουλος Ν., Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, 2001.
Καλλινίκου, Δ., Πνευματική ιδιοκτησία και Internet, Οδηγία 2001/29/ΕΚ, 2001.
Καλλινίκου, Δ., Πνευματική ιδιοκτησία και συγγενικά δικαιώματα στην κοινωνία των πληροφριών, ΔΕΕ 1998.
Καράκωστας, Ι., Δίκαιο και Internet: Νομικά ζητήματα του Διαδικτύου, 2003.
Καραβάς, Εμπορικόν Δίκαιον, τόμοι Ι-ΙΙ, 1947-1965.
Καραβάς, Στοιχεία Πτωχευτικού Δικαίου, τεύχος Α, 1960.
Κοτσίρης, Πτωχευτικόν Δίκαιον, 6η έκδοση 1998.
Κουμάντος, Γ., Πνευματική ιδιοκτησία, 2000 .
Λουκόπουλου, Στοιχεία εμπορικού δικαίου, 1967.
Μανιώτης, Δ., Η ψηφιακή υπογραφή ως μέσω διαπίστωσης της γνησιότητος των εγγράφων στο αστικό δικονομικό δίκαιο, 1998.
Μανιώτης, Δ., Η σύναψη της ηλεκτρονικής συμβάσεως και η ευθύνη των παρεχόντων συνδρομή στην κατοχύρωση της γνησιότητος και του αναλλοιώτου των ηλεκτρονικών εγγράφων, 2003.
Μαρίνος, Α., Το Internet και οι συνέπειές του κυρίως στο χώρο του δικαίου ΕλλΔνη 1998, 220.
Μούζουλας, Σ., Συναλλαγές διαμέσου του Internet, ΕλλΔνη 1998, 15.
Ξηρός, Θ., - Εμίρη, Θ., Το νομικό πλαίσιο των τηλεπικοινωνιών, 2003.
Παπαδημητρίου, Γ. Το νομικό καθεστώς του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, ΔΕΕ 1995, 841.
Παπαθωμά-Μπέτγκε, Α., Ηλεκτρονικό εμπόριο: Νομικά ζητήματα κατά τη σύναψη εμπορικών συμβάσεων στο Internet, 1999.
Παμπούκης, Πανδρόσου - Αρχανιωτάκη, Εμπορικό Δίκαιο, Εισαγωγή, Θεμελιώδεις Έννοιες, έκδοση 4η 2001.
Παπαγιάννης, Δίκαιον Ανωνύμων Εταιρειών, 1997.
Περάκης, Ευ. Γενικό μέρος του εμπορικού δικαίου, 1999.
Πέρδικα, Εγχειρίδιον εμπορικού δικαίου, έκδοση 3η, τόμοι Ι-ΙΙ, 1960-1963.
Πετιμεζάς, Εμπορικόν Δίκαιον, τόμος Ι, 1926-29.
Πουλάκου-Ευθυμιάτου, Επιτομή Εμπορικού Δικαίου, 4η έκδοση, 2003.
Ρόκας, Κωνσταντίνος, Πτωχευτικόν Δίκαιον, 13η έκδοση, 1978 (ανατύπωσις 1979).
Ρόκας, Κωνσταντίνος, Εμπορικόν Δίκαιον, Γενικόν Μέρος, έκδοση 4η, 1972.
Ρόκας, Νικόλαος, Εμπορικαί Εταιρείαι, 4η έκδοση, 1996.
Ρόκας, Νικόλαος, Αθέμιτος ανταγωνισμός, 1975.
Ρόκα, Ν., Σύγχρονη τεχνολογία και εμπορικό δίκαιο, ΕεμπΔ 1998, 1.
Σανταμούρη, Ευφροσύνη, Πνευματική ιδιοκτησία, 2003, με εποπτεία Ι. Σπυριδάκη.
Σιδηρόπουλος, Θ., Το Δίκαιο του Διαδικτύου, 2003.
Τουντόπουλος, Β.- Χατζόπουλος, Β., Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο. Το πρόβλημα των domain names, 2001.
Τσιριντάνης, Στοιχεία εμπορικού δικαίου, 6η εκδοση, τόμοι Α και Β, 1962-1964.
Μυλωνόπουλος, Χ., Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και Ποινικό Δίκαιο, 2000.


Γερμανική

Bleiweiß, C., Rechtliche Aspekte des ''Electronic Commerce'', JA 2000.
Bydlinski, Handels- oder Unternehmensrecht als Sonder-privatrecht, 1990.
ders. System und Prinzipien des Privatrechts, 1996.
Bydlinski, Zentrale Änderungen des HGB durch das Handelsrechtsreformgesetz, ZIP 1998, 1169.
Brox, Handels- und Wertpapierrecht, 17. Aufl. 2004.
Buchner, B., E-Commerce und effectiver Rechtsschutz oder: Wer folgt wem wohin? EWS 2000, 147ff.
Bultmann, G.,-Rahn, H., Rechtliche Fragen des Teleshoping, NJW 1988, 2432
Canaris, Claus-Wilhelm, Handelsrecht, 23. Aufl. 2000.
Clemens, R., Die elektronische Willenserklärung-Chancen und Gefahren, NJW 1985.
Emmerich, Unlauterer Wettbewerb, 6. Aufl. 2002.
Fetzer, Liberalisierung und Europäisierung des Firmenrechts, ZHR, 161 (1997) 52.
Frantzioch, Ist das neue Lagerrecht auch das alte?, in: Transport- und Vertriebsrecht 2000, 1999, S. 187.
Junker, A., Internationales Vertragsrecht im Internet, RIW 1999.
Heck, Weshalb besteht ein vom dem bürgerlichen gesondertes Handelsprivatrecht? AcP 92, (1902), 438.
Leßmann, Vom Kaufsmannrecht zum Unternehmens-recht? Festgabe Zivilrechtslehrer 1934-1935, 1999, S. 361.
Lieb, Probleme des neuen Kaufmannsbegriffs, NJW 1998, 95.
Lieb, Gewährleistung beim Unternehmenskauf, FS für Gernhuber, 1993, S. 259.
Lutter-Welp, Das neue Firmenrecht der Kapitalgesellschaften, ZIP 1999, 1073.
Raisch, Bedeutung und Wandlung des Kaufmannsbegriffs in der neueren Gesetzgebung, FS für Ballerstedt, 1975, S. 443.
Roth, Das neue Firmenrecht, in Bayer-Stiftung (Hrsg.) Die Reform des Handelsstandes und der Personengesellschaften 1999, S. 31.
Saenger, Die Reform des deutschen Handels- und Transportrechts, FS für Leser, 1998, S. 199.
Schmidt, Das HGB und die Gegenwartsaufgaben des Handelsrechts.
Schütte, Leistungsstörungen im Kommissionsrecht, 1988.
Thume, Das neue Transportrecht, BB 1998, 2117.
Treber, Der Kaufmann als Rechtsbegriff im Handels- und Verbraucherrecht, AcP 199 (1999), 525.
Zöllner, Wovon handelt das Handelsrecht?, ZGR, 1983, 82.


Γαλλική

Escarra et Rault, Principes de droit commercial, Paris, 1934, vol. 1.
Escarra, J., Cours de droit commercial, nouvelle édition, Paris 1952.
Hammel et Legarde G., Traité de droit commercial, vol. A, Paris, 1954.
Ripert, G., Traité élémentaire de droit commercial,
Rousseau, H., Cassation req. 1934, I, 129.
Thaller et Percerou, Traité élémentaire de droit commercial, éd. 8, vol. 1.
Julliot de la Morandière, Droit commercial, vol. I, éd. 5 par Rodière R. et Houin, R. Paris, 1968.


Αγγλική

Wright, Commercial Law, I,II, 1950.
Mounce and Dawson, Buiseness Law, 1958.
Farnsworth-Honnold, Cases and materials on Commercial Law, 2nd edition, 1968.
Wisch, Competition Law, 3d edition, 1993.
Woude-Jones, Lewis, E.C. Competition Law Handbook, 1999.

Για το Αστικό Δίκαιο

Ελληνική

Αλεξανδρίδου, Ελίζα, Δίκαιο προστασίας του καταναλωτή ελληνικό και κοινοτικό, ΙΙ 1996.
Γαζής, Ανδρέας, Νομική σκέψις και μέθοδος αυτής, ΕΕΝ 32 (1965), 381 επ.
Γεωργιάδης, Απόστολος, Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, εκδ. 3η 2002.
Γεωργιάδης, Απόστολος, Νέες μορφές συμβάσεων της σύγχρονης οικονομίας, Leasing, Factoring, forfeiting, franchising, εκδ. 3η, 1998.
Δημαράς, Προβλήματα δικαστικής ακρόασης στην πολιτική δίκη, ΔΙΚΗ, 15, 177 επ.
Δημαράς, Παρέμβαση στο 11ο συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, ΔΙΚΗ 14, 405 επ.
Δωρής, Φίλιππος, Εισαγωγή στο Αστικό Δίκαιο, Τεύχος Α', 1991.
Καράσης, Μαριάνος, Γενικοί Όροι Συναλλαγών, Δικαστικός έλεγχος, 1992.
Λιτζεροπουλος, Αλέξανδρος, Στοιχεία Ενοχικού Δικαίου, 1960.
Μεταλληνός, Αλέξανδρος, Η σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο ερμηνεία, Ενθύμημα Άλκη Αργυριάδη, Τομ. ΙΙ, 1996, σελ. 607 επ.
Μιχαηλίδης-Νουάρος, Γεώργιος, Νεώτεραι φιλοσοφικαί αντιλήψεις περί της "φύσεως των πραγμάτων" εις το δίκαιον. Αφιέρωμα εις Χ. Φραγκίσταν, Τομ. ΣΤ , 1970-1971, σελ. 179 επ.
Μπαλής Γεώργιος, Γενικαί Αρχαί του Αστικού Δικαίου, εκδ. 8η, 1961.
Μπέης, Κωνσταντίνος, Πολιτική Δικονομία, Γενικαί Αρχαί και κατ ἄρθρον ερμηνεία, 1971 και εξής.
Παπανικολάου, Παναγιώτης, Οι καταπλεονεκτικές δικαιοπραξίες, 1983.
Παπανικολάου, Παναγιώτης, Περί των ορίων της προστα-τευτικής παρεμβάσεως του δικαστή στη σύμβαση, 1991.
Παπανικολάου, Παναγιώτης, Η απαλλακτική ρήτρα για την ευθύνη της τράπεζας στην υπόθεση του μεγάλου ριφιφί, 1995.
Παπανικολάου, Παναγιώτης, Μεθοδολογία του Ιδιωτικού Δικαίου και Ερμηνεία των Δικαιοπραξιών, 2000.
Παπανικολάου, Παναγιώτης, Οι δικαιοηθικές αρχές στο Ενοχικό Δίκαιο του Μιχ. Π. Σταθόπουλου, 2005.
Παπαντωνίου, Νικόλαος, Γενικές Αρχές του Αστικού Δικαίου, εκδ. 3η, 1983.
Σατλάνης, Χρήστος, Μεθοδολογικά προλεγόμενα για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό του αξιοποίνου, 1999.
Σημαντήρας, Κωνσταντίνος, Γενικές Αρχές Αστικού Δικαί-ου, εκδ. 4η, 1988.
Σκανδάμης, Νικόλαος, Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Στοιχεία Ελληνικού Δικαίου προσαρμογής, 1994.
Σούρλας, Παύλος, Θεμελιώδη ζητήματα της μεθοδολογίας του δικαίου, μέρος α', 1986.
Σταθόπουλος, Μιχ./Χιωτέλης, Αρ./Αυγουστιανάκης, Μιχ. Κοινοτικό Αστικό Δίκαιο 1995.


Γερμανική βιβλιογραφία

Baumann, Jürgen, Einführung in die Rechtswissenschaft, Rechtssystem und Rechtstechnik, 8. Aufl. 1989
Büllow, Oskar, Gesetz und Richterkunst, 1885.
Bydlinsky, Franz, Juristische Metodenlehre und Rechtsbegriff, 2. Aufl. 1991.
Coing, Helmut, Juristische Methodenlehre, 1972.
Diederichsen, Uwe, Topisches und systematisches Denken in der Jurisprudenz, NJW 1966, 697, 697 ff.
Dimaras, Nikolaos, Anspruch "Dritter" auf Vefahrensbeteiligung, 1987
Dimaras, Probleme des rechtlichen Gehörs im griechischen Zivilprozeß, "Forschung im Recht," Bd. 1, 5 ff.
Dimaras, Nikolaos, Die enge Beziehung des Zivilrechts zum Zivilprozeßrecht und der Einfluß der Verfassung auf das Zivilprozeßrecht, FS für Kostas Beys, 2003, S. 291 ff.
Enneccerus, Ludwig-Nipperdey Hans-Karl, Allgemeiner Teil des bürgerlichen Rechts, 15. Aufl. I, 1959, II, 1960.
Esser, Josef, Grundsatz und Norm in der richterlichen Fortbildung des Privatrechts, 3. Aufl. 1974.
Esser, Josef, Vorverständnis und Methodenwahl in der Rechtsfindung, 1972.
Flume, Werner, Allgemeiner Teil des Bürgerlichen Rechts, Bd. II, Das Rechtsgeschäft, 3. Aufl. 1979.
Heck, Philipp, Das Problem der Rechtsgewinnung, Gesetzesauslegung und Interessenjurisprudenz, Begriffsbildung und Interessenjurisprudenz, Aufl. v. Dubischar 1968.
Köhler, Helmut, BGB, Allgemeiner Teil, 23. Aufl. 1996.
Larenz, Karl, Allgemeiner Teil des deutschen Bürgerlichen Rechts, 7. Aufl. 1989.
Larenz, Karl, Methodenlehre der Rechtswissenschaft, 6. Aufl. 1991.
Larenz-Wolf, Allgemeiner Teil des Bürgerlichen Rechts, 9. Aufl. 2004.
Larenz, Karl-Canaris Klaus-Wilhelm, Methodenlehre der Rechtswissenschaft, 3. Aufl. 1995.
Llewellzn, Karl, The Common Law Tradition (1960).
Medicus, Dieter, Allgemeiner Teil des BGB, 2. Aufl. 1985.
Palandt, Bürgerliches Gesetzbuch, 57. Aufl. 1998, bearbeitet von Bassenge, Diederichsen, Edelhofer, Heinrichs, Heldrich, Putzo, Sprau, Thomas,
Raiser, Ludwig, Das Recht der Allgemeinen Geschäftsbedingungen, 1961.
v. Savigny, Friedrich, K., Szstem des heutigen Römischen Rechts, Bd. I, 1840.
Stammler, Rudolf, Die Lehre von dem Richtigen Rechte, 1902, 2. Aufl. 1926.
Ulmer, Peter,-Brandner, Hans E., -Hensen, Horst, D., AGB Gesetz, 5. Aufl. 1986.
Westermann, Harry, Wesen und Grenzen der richterlichen Streitentscheidung im Zivilrecht, 1955.
Wieacker, Franz, Privatrechtsgeschichte der Neuzeit, 2. Aufl. 1967.
Wolf, Manfred, Rechtsgeschäftliche Entscheidungsfreiheit und vertraglicher Interessenausgleich, 1970.
Και τα νεότερα συγγράμματα: Ν. Δημαρά, Δρος Νομικής, Στοιχεία Εμπορικού Δικαίου. Γ΄ έκδοση. Πάτρα 2009, Ν. Δημαρά, Δρος Νομικής, Εισαγωγή στο Αστικό Δίκαιο, Ε΄ έκδοση. Αθήνα-Πάτρα 2008., Σ. Ψυχομάνη, Πτωχευτικό Δίκαιο, Γ΄έκδοση, Αθήνα 2007 και ο νέος Εμπορικός Κώδικας, Γ. Αντωνόπουλου, Κ.Ν. 2190/1920 "Περί Ανωνύμων Εταιρειών", όπως ισχύει σήμερα μετά και το Ν. 3604/2007.
Περισσότερες πληροφορίες, τις σχετικές ασκήσεις με ερεθίσματα για περαιτέρω διερεύνηση των προβλημάτων του εμπορικού δικαίου και σχετική βιβλιογραφία για το μάθημα, μπορείτε να βρείτε στο Blog του καθηγητού Δρος Δημαρά:
dikaio-dikaio.blogspot.com
και στην ιστοσελίδα του συγγραφέα:
users.otenet.gr/~dikaio
στο λινκ Περιοδικό, εισάγοντας τους κωδικούς που δίνει ο καθηγητής στο μάθημα δωρεάν μόνον στους φοιτητές του. Σχετικές πληροφορίες γιά τίς εργασίες, που αναθέτει ο καθηγητής κατά την διάρκεια του εξαμήνου μπορείτε να βρείτε επίσης στο ίδιο λίνκ. Τα βιβλία του καθηγητού μοιράζονται από τον ίδιο στους δικαιούχους φοιτητές κάθε Τρίτη 15.00-16.00 και κάθε Τετάρτη 12.00-13.00 και μετά από συνεννόηση στα διαλείμματα των παραδόσεών του.